” Scos nerv la masea”-Tratamentul cariei complicate

Scos nerv la masea = tratament de canal

Infecțiile / inflamațiile ireversibile pulpare (cunoscute sub numele de pulpite) sunt cauzate în principal de microorganisme și bacterii. Ele provin din cariile dentare.Dacă o leziune carioasă este neglijată o perioadă îndelungată, aceasta evoluează Ea produce leziuni ireversibile la nivelul pulpei dentare, iar tratamentul constă în extirparea pulpei dentare (scos nerv la masea).Bacteriile, din cariile dentare netratate, vor pătrunde în pulpa dintelui și de acolo, prin canalul radicular, pot difuza în țesuturile situate sub dinte (ligamente, os alveolar). Asa apar infecțiile acestora, tratamentul în această situație complicându-se. In acest moment este necesar ascest tratament de canal / scos nerv la masea.

O situație mai specială o reprezintă gangrena pulpară. In acest caz inflamația extinzându-se deja în zona periapicala (vârful rădăcinii).

Tarife tratament de canal
Extirpare vitală + obturație canal monoradiculari 600 RON
Extirpare vitală + obturație canal pluriradiculari 600 RON
Extirpare vitală + obturație canal cu MICROMOTORUL ENDO 600 RON
Tratament gangrenă- include 3 sedințe hidroxid de calciu 700 RON
Utilizare gangrene vdw EDDY 100 RON
Tratamentul infecțiilor pulpare cu antiseptic / dinte 100 RON
Obturație de canal cu hidroxid de calciu / dinte 100 RON

Extirpare vitala vs extirpare devitala

Așa cum este popular denumit- ”scos de nerv la masea”, tratamentul mecanic de canal al unui dinte este câteodată necesar. https://www.youtube.com/watch?v=wZ1MtdkkZXg  Acest „scos de nerv la masea”, este o procedură care se efectuează dinților la care s-au produs leziuni pulpare  ireversibile. Pulpa dentară a unui dinte (nerv la masea) are anumite caracteristici care nu se mai găsesc la alte organe . Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestui țesut este că se află în interiorul unei cavități (camera pulpară) neextensibile. Când apare durerea dentară-https://alveolo.ro/durerea-dentara/ din cauza inflamației pulpare, în interiorul acestuia apar fenomenele inflamatorii caracteristice oricărui țesut uman.

Ce se intampla in pulpa dentara inflamata?

Principalul lucru care se întâmplă într-un țesut inflamat este că acesta creste în volum. Aceasta creștere în volum se realizează prin atragerea în țesut a mai multor celule inflamatorii . În urma inflamației, pulpa nu are unde să crească în volum. Ea va produce o creștere a presiunii interne ce vă acționă asupra filamentelor nervoase producând -DUREREA.

„Cati nervi are o masea”?

Ne întreabă de multe ori pacienții câți nervi are o masea cu mai multe canale. Acest nerv/nervi de la dinte/masea sunt impropriu denumiți așa. În interiorul dinților se află PULPA DENTARĂ. Ea respectă anatomia internă a dinților.-Deci răspunsul la întrebarea: Câți nervi are o masea? Raspunsul este că un dinte indiferent dacă este incisiv, canin, premolar sau molar (asta este măseaua) are o singura pulpă dentară. Deci exista un singur “nerv la o masea”.

Scos nerv la masea sau nu?

Extirparea vitală se realizează atunci când în urma anamnezei, pacientul prezintă semne clare că inflamatia nervului este ireversibilă. Adică, există situații când un pacient poate veni în cabinet cu o leziune carioasă care a ajuns să deranjeze.

In situatia in care durerea apare doar la stimuli externi-dulce, rece; este de scurtă durată-unul-două minute. si nu apare din senin putem vorbi de hiperemie pulpara care este o inflamatie reversibila a nervului. În această situație se poate vorbi de o leziune carioasă care încă nu a afectat nervul în mod ireversibil. Acum se poate încerca conservarea pulpei dentare. Păstrarea pulpei dentare- se va face prin efectuarea doar a unei obturații coronare. Obturatia se va efectua dupa curatarea cariei si dupa toaleta cavitatii preparate.

Dacă în schimb pacientul se prezintă cu o leziune carioasă profundă. In urma anamnezei el prezintă următoarele semne: durerea apare din senin, este violentă, iradiază în ureche sau în zonele învecinate dintelui, doare la atingerea dintelui (la percuție) .Durerea nu dispare decât în urma acțiunii analgezicelor (a antiinflamatoarelor). Atunci știm că leziunea pulpară este ireversibilă și necesită scoaterea nervului.

Cat timp dureaza tratamentul de canal?

Această procedură este una care bineînțeles costă mai mult decât dacă pacientul ar fi venit din timp. Inainte ca acel proces carios să ajungă să afecteze ireversibil nervul dintelui (nervul măselei). Extirparea unui dinte este o manoperă care se achită separat de prețul realizării obturației coronare (a plombei dintelui). Ea necesită existența mai multor ședințe de tratament. Tratamentul care se va face pentru scosul de nerv, se va face de obicei de la o ședință până la câteva ședințe separate. Asta în funcție de gradul de dificultate de tratament al dintelui respectiv, dar și de răspunsul dureros pe care pacientul îl va acuza în urma tratamentului.

Dacă pacientul în schimb se prezintă la cabinet înainte ca acel nerv să se inflameze. Aceasta însemnă că ar trebui să vină la cabinet în mod regulat. In urma examinărilor clinice și paraclinice (radiografii bite wing) să se diagnosticheze și să se trateze leziunile carioase. Costul ar fi unul cam cu două treimi mai ieftin, iar dintele ar rezista mai mult pe arcadă (în gură), și nici nu s-ar mai colora în timp. Aici putem vorbi de acea expresie- masea plombată fără nerv scos. Deci nu este necesară extirparea oricărui dinte căruia i se efectuează o obturație coronară (o plombă).

Costul unui tratament de canal.

Ca să răspundem și la întrebarea “cât costă de scos un nerv la o  masea?”. Putem spune că acest cost este de cel puțin două ori mai scump decât realizarea unei plombe simple (a unei obturații coronare).Explicatia este ca si  gradul de dificultate și răspunderea pe care un medic o are.Ea este mult superioară decât a celei pe care o are în urma realizării doar a unei plombe. Pe lângă dificultatea și răspunderea medicului- un tratament corect de canal se realizează cu ajutorul instrumentarului rotativ (ace speciale de lărgit canalele).Acesta  implică costuri suplimentre semnificativ mai mari decât în cazul realizării unei obturații coronare simple.

Gangrena dentara.

Expresia “scos nerv masea”- tradusă prin tratament de canal poate să mai însemne și tratamentul de canal care este necesar în urma apariției unei gangrene pulpare. Aici nu mai putem vorbi de “scos de nerv” pentru că nervul nu mai există. Aici vorbim doar de tratamentul mecanic de canal al dintelui și de sterilizarea cavității pulpare. Acum apare o întrebare destul de firească, din punct de vedere logic, pe care pacienții o pun: ”dar ce mă doare, dacă nerv la masea nu mai am?”

Gangrena pulpară- care înseamnă înlocuirea țesutului pulpar (a nervului) cu bacterii. In cele din urmă bacteriile vor invada și spațiul parodontal apical (osul alveoloar de la vârful rădăcinii dentare). În urma ajungerii bacteriilor și a produșilor de degradare ale acestora, în osul adiacent vârfului rădăcinii, va avea loc un proces inflamator. Proces inflamator care se traduce prin durere în primă fază, iar ulterior prin tumefierea zonei și în cele din urma va apărea și așa numitul abces dentar. Deci durerea care apare la un dinte cu gangrenă este de fapt durerea care apare în os de la vârful rădăcinii.

Așa cum am vazut, scos nerv la o masea înseamnă pe scurt tratamentul de canal (endodontic) al unui dinte.  Numărul de ședințe necesare tratamentului va depinde în general de răspunsul dureros al pacientului, dar și de manualitatea medicului care îl execută. Ca și cost este calculat separat manoperei de refacere coronară. De preferat este ca pacientul să facă tot posibilul să nu ajungă la acest scos de nerv vizitând în mod regulat dentistul.