Puncte de lucru
Telefon: Dr Iftene Vlad 0737827374

Coroana dentara ceramica/din portelan

Coroana dentara ceramica din portelan.

Coroana dentara ceramica din portelan este unul dintre tipurile de lucrări protetice care se pot face pe un dinte sau pe un implant. Una dintre caracteristicile principale ale acestui tip de coroana dentara ceramica din  portelan , este faptul că crează o eficiență masticatorie asemănătoare arcadelor formate din dinți naturali. Volumul acestor coroane de portelan, culoarea și forma se inscriu foarte bine în cel al arcadelor natrurale. O altă caracteristică importantă este reprezentată de un timp de adaptare în cavitatea bucala relativ scăzut.

Protetica dentară se ocupă cu refacerea sau înlocuirea dinților pierduți în urma extracțiilor sau a coroanelor dentare distruse prin carie. Protetica este o ramură a medicinei dentare care se ocupă cu restaurarea și menținerea funcțiilor orale, a confortului și fizionomiei. Pe langa cele amintite anterior protetica asigura si stare de sănătate a pacientului, prin restaurarea sau înlocuirea dinților naturali cu lucrări protetice artificiale.

În momentul pierderii unui dinte apare un spațiu gol pe arcada dentară. Dinții vecini acestui spațiu încep să migreze producând complicații de tipul blocajelor în timpul masticației. Acestea, în timp, pot duce la afectarea articulației temporo-mandibulară (articulația dintre mandibulă și baza craniului). Simptomele principale pot fi dureri locale și regionale (dureri de ureche, de tâmplă, etc) greu de tratat.

Ideal ar fi ca tratarea spațiului edentat să fie făcută cât mai rapid după dispariția dintelui de pe arcadă. Tratamentul este fie prin proteze fixe sau mobile, fie prin implanturi dentare.

Tipuri de lucrari protetice.

Lucrările protetice pot fi reprezentate de: coroane dentare, punți dentare, lucrări protetice pe implant, proteze scheletate, proteze parțiale și totale acrilice, proteze parțiale și totale flexibile.Gasiti preturile acestor lucrari aici https://alveolo.ro/services/protetica-dentara-fixa/

Coroana dentara ceramica din portelan poate fi igienizata asemănător dinților naturali. Igiena care trebuie facuta cu ata denara si periuta dentara. Igiena se realizeaza e puțin mai dificil când vorbim de punți dentare de ceramică. Fonația și percepția gustativă nu sunt afectate, dacă sunt realizate corect.

Tipuri de coroane ceramice

Există mai multe tipuri de coroane ceramice: coroana metalo ceramică integral fizionomică, coroană metalo-ceramică semifizionomică (de tip Weisser-coroană mixtă metalo-ceramică), coroană ceramică pe suport de zirconiu, coroană tip Weisser pe suport de zirconiu, și coroană integral fizionomică-Jacket.Aici puteti vedea un filmulet care arata cum se fabrica o coronita metalo-ceramica  https://www.youtube.com/watch?v=MROG-Bc8TpA

Coroana metalo-ceramică integral fizionomică este una din cele mai folosite tipuri de coroane dentare în restaurările protetice, în cabinetul de stomatologie. O coroană dentară ceramică bine realizată contribuie la optimizarea (îmbunătățirea):

  • esteticii pacientului
  • fonației
  • masticației
  • menținerea sănătății orale prin prevenirea migrării dinților care mărginesc edentația și prin optimizarea repartiției forțelor ocluzale asupra dinților.

Estetica

Afectarea esteticii este unul din principalele motive pentru care un pacient se prezintă la dentist. Coroana ceramică integral fizionomică poate rezolva probleme fizionomice destul de evidente.

Fonația

Afectarea fonației apare, de obicei, mai ales în urma leziunilor carioase întinse ale dinților frontali sau pierderea acestora. În urma reabilitării orale cu coroane de porțelan în zona frontală, această funcție poate fi îmbunătățită.

Masticația

Probabil cea mai importanta funcție care se alterează. În lipsa dinților în zona laterală bolul alimentar nu va mai fi corect triturat, scăzând astfel eficiența masticatorie. Deci o protezare corectă va preveni căderea bolului alimentar în spațiul edentat contribuind la creșterea eficienței masticatorii.

Migrarea dinților

În cavitatea bucală acolo unde s-a piedut un dinte rămâne un spatiu pe care organismul tinde să îl închidă, astfel dinții vecini spațiului edentat migrează unul spre celălalt, în același timp și antagonistul (dintele opus dintelui care lipsește) tinde să migreze în acest spațiu prin extruzie sau egresiune.

Până în etapa de aplicare a coroanei dentare ceramic, orice medic are de făcut și urmat un plan de tratament. În conceprerea acestui plan o bună comunicare cu pacientul este obligatorie. Un plan de tratament corect informează pacientul despre situația găsită în cavitatea bucală. Timpul alocat pentru efectuarea tratamentului, costul acetuia și foarte important recomandările pe care pacientul trebuie să le urmeze pentru a obține un prognostic bun pe termen lung trebuie precizate pacientului de a inceput. Un plan de tratament de succes este bazat în primul rând pe o identificare corectă a nevoilor pacientului.

Coroana metalo-ceramică este alcătuită ca și structură din 2 părți: un strat de porțelan aplicat peste o piesă metalică turnată. Atunci când se prepară dintele pentru a-l transforma în bont dentar, este foarte importanta reducerea suficientă a țesutului dentar.

Prepararea dintelui pentru o coroană metalo-ceramică este una dintre cele mai puțin conservative cu țesutului dentar.

Principiile de preparare ale dinților pentru amprentarea în vederea executării unei coroane total fizionomice metalo-ceramice.

Dinții nu posedă abilitatea de regenerare a majorității țesuturilor moi. De aceea odată ce smalțul sau dentina sunt pierdute ca urmare a unor procese carioase, traumatice sau de uzură acestea se vor înlocui doar cu materiale restaurative pentru a se reface forma și funcționalitatea acelui dinte. Un principiu foarte important pentru păstrarea unui dinte pe arcadă cât mai mult timp este reprezentat de principiul biologic. Un dinte trebuie șlefuit pentru a îndeplini 3 principii majore-principiul biologic, mecanic și estetic.

Când vorbim de principiul biologic ne referim la faptul că atunci când se șlefuiește un dinte pentru o coroană dentară ceramică trebuie să se țină cont că dacă se șlefuiește prea mult pentru a satisface cerințe estetice sau mecanice, țesutul pulpar (nervul) poate fi afectat.

Este necesara extirparea vitala?

Știm că majoritatea cabinetelor dentare practică extirparea dinților în scop protetic (adică se scoate nervul înainte de a se apuca de șlefuit), dar noi nu suntem de acord cu această practică. În tratatele de specialitate scrie că cea mai buna obturație de canal este pulpa dentara însăși (nervul dentar sănătos). De aceea, este nevoie de cunoștinte mai complexe și o înțelegere mai profundă a diferitelor criterii de șlefuire pentru a realiza o preparație dentară satisfăcătoare. Dinții adiacenți, țesutul moale (gingia) și pulpa dentară pot fi ușor afectate în prepararea dintelui pentru aplicarea unei coroane dentare. Dacă preparația este incorect făcută va duce la o adaptare marginală defectoasa și un contur coronar neregulat, ce în timp, vor determina un control mai greu al plăcii bacteriene.

Coroana dentara ceramica din portelan, în cele mai multe cabinete stomatologice, este una din principalele tipuri de restaurare protetică realizată de medicii  stomatologi. De aici s-a ajuns și la o îmbunatățire a calității execuției de a lungul timpului dar și o îmbunatățire a calității materialelor. Un rol foarte important în realizarea acestui tip de coroane îl are, pe lângă medicul dentist, laboratoul de tehnică dentară. Este importantă alegerea unui laborator care să dispună de aparatură performantă și să aleagă materiale de calitate.

În mare, procedeul tehnologic constă în:
  • după procedura de luare a amprentei, în laborator se toarnă un model dintr-un gips special. Pe acest model se crează o capă din ceară care ulterior se ambalează și se toarnă dintr-un aliaj metalic. Mai nou laboratoarele crează această capă dintr-o pulbere specială prin sinterizare laser.
  • după realizarea acestei cape se trece la placarea cu straturi de porțelan, straturi care sunt arse în cuptoare speciale la aproape 960 grade celsius.

Indicații pentru  coroana dentara ceramica din portelan

Coroana dentara ceramica din portelan este indicată acolo unde există nevoia de a îmbrăca un dinte. Indicatiile pot fi: distrucții coronare din cauza unor fracturi mecanice, dinți la care din diferite motive s-a făcut extirpare (în tratatele de specialitate un dinte la care s-a făcut extirpare are indicație imediată de a fi îmbrăcat cu o coroană dentară), cerințe estetice mari, mai ales la dinții din zona frontala și pe anumite poziții unde se dorește corectarea unor malpoziții dentare minore. Coroana metalo-ceramică pe suport de zirconiu sau coroană ceramică integrală sunt net superioare din punct de vedere estetic. Coroana metalo-ceramică (pe suport metalic Ni-Cr/Co-Cr sau cea pe suport de zirconiu) are avantajul de a fi mai rezistentă în timp. In general are o adaptare marginală superioară, iar pe deaspura acel metal poate fi folosit ca suport metalic pentru o punte dentară de mărime mai mare.

Contraindicațiile coroanei dentare ceramice.

Sunt de fapt contraindicațiile pentru toate formele de lucrări protetice fixe:

  • la pacienții tineri unde camera pulpară este voluminoasă. Aici se indica, mai degrabă o restaurare dentară mai conservatoare. De exemplu cele realizate cu compozite. Alt exemplu poate fi realizarea de fațete dentare sau o coroană integral ceramică deoarece preparația dintelui este mai conservatoare
  • o coroană dentară metalo ceramică nu ar trebui să fie luată în considerare dacă un alt tip de restaurare mai conservatoare din punct de vedere al țesutului dentar se poate realiza

Avantaje coroana dentarea ceramica din portelan

Principalul avantaj constă în fapul că o coroana dentara ceramica din portelan poate îmbina într-un grad mare duritatea și proprietățile metalului cu estetica superioară oferită de stratul de porțelan. Aspectul natural al dintelui poate fi ușor atins dacă se folosește o tehnică bună de execuție a lucrării. Retentivitatea pe bontul dentar este excelența. O coroana dentara ceramica din portelan realizată pe un bont dentar bine preparat nu se va descimenta ușor de-a lungul timpului.

Dezavantaje cororana dentara ceramica din portelan

Prepararea pentru o coroană metalo-ceramică necesită îndepărtarea semnificativă a unor straturi ale dinților. Motivul indeparatarii este pentru a crea suficient spatiu necesar materialelor de restaurare – capa de metal și porțelanul de deasupra. Coroanele pe suport de metal (nu cele pe suport de zirconiu) au un aspect estetic inferior. Dar așa cum am zis mai sus acestea sunt mai rezistente din punct de vedere mecanic.

  •  fiind realizate din porțelan, coroanele ceramice sunt susceptibile la fractură. Din experiența noastră de peste 10 ani, o coroană dentară din porțelan de calitate nu se va sparge mai repede decât s-ar sparge un dinte natural
  • un alt dezavantaj este reprezentat de faptul că medicii necesită un bun control al tehnicii de șlefuire cât și cunoștințe complexe.
  • un ultim dezavantaj este prețul, coroana dentară ceramică fiind una din cele mai costisitoare metode de restaurare.
coroana-ceramica-din-portelan
Coroana metalo-ceramica / din portelan