Puncte de lucru
Telefon: Dr Iftene Vlad 0737827374

Durerea dentara

Durerea de cauza dentara

Durerea dentara este principala cauză pentru care un pacient se prezintă la cabinetul stomatologic. Drept urmare este și principalul tip de urgență stomatologică din cabinetul dentar.

Cauzele durerii dentare sunt multiple de la cele mai simple la cele mai complicate.

Cauzele frecvente la durerea dentara pot fi:

  • simpla sensibilitate dentinară despre care puteți citi mai multe aici https://www.sensodyne.ro/Sensibilitate-dentara.html;
  • o altă cauză a durerii dentare poate fi inflamarea pulpei dentare (a nervului);
  • durerea de cauză ginigivală- o gingie sănătoasă care s-a inflamat poate să doară.Uneori poate să mimeze chiar o inflamație a pulpei dentare ce poate duce la un diagnostic eronat;
  • dureri de dinți de cauză traumatică;
  • dureri de cauză neurologică, apar în nevralgia de trigemen- diagnostic pus de un medic specialist neurolog.

Sensibilitatea dentară/dentinară este o senzație dureroasă care apare de obicei la dinții sănătoși. In cazul cărora s-a produs, sau nu, o retracție mai accentuată a gingiei și care sunt supuși unor agenți externi. In mod normal acestia nu ar trebui să producă durere.

Agentii cauzatori de durere dentara

Acești agenți sunt reprezentați de: apă (sau alte lichide) reci sau fierbinți, tipuri de alimente, dulciuri, mâncăruri acide etc. Caracterul durerii este următorul: durerea este ascuțită, acută și apare imediat ce factorul cauzal ia contact cu dintele sensibil. Foarte important este ca dispare imediat ce factorul cauzal a încetat să mai acționeze asupra dintelui.

Este foarte important de pus un diagnostic corect pentru această afecțiune pentru că se poate confunda cu sensibilitatea dentară de cauză pulpară. https://www.cdt-babes.ro/articole/dinti-sensibili.php  

Durere dentara de cauză pulpară

Principala cauză a durerii dentare pentru care se prezintă pacienții în cabinet este cea pulpară. Acest tip de durere apare fie fără niciun stimul- apare “din senin”- fie apare că urmare a unui stimul extern. Cea care apare ca urmare a unui stimul extern are o caracteristică aparte – nu cedează imediat ce stimulul a fost îndepărtat. Durerea tine pentru încă 10 minute până la 30 minute sau chiar nu cedează deloc, nici măcar sub acțiunea analgezicelor. Durerea este acută, durerea poate să iradieze în ureche și tâmplă pe partea dintelui afectat.

Ce acuza pacientii?

În cabinet avem destul de frecvent pacienți care acuză durerea de dinți că fiind de la curent. Ei spun  ”mă doare dintele că am stat în curent” și ca s-a „activat durerea de dinți de la curent”. Câteodată, în anumite afecțiuni pulpare ireversibile durerea se mai ameliorează la aplicarea de rece în zona dintelui care doare. Pacientul venind cu sticla de apă rece pentru ameliorarea durerii.

Este adevărat că acest “curent” înseamnă acel stimul rece care poate acutiza durerea de dinți. Important este ca nu el este cauza durerii .– Cauza durerii este de obicei un proces cronic (caria dentara este procesul cronic). O boală de mai lungă durată comparativ cu durata acestui stimul “curentul”. Această durere de la curent este declanșată de un factor favorizant “curentul”, dar nu el este factorul determinant (adică problema principală). De obicei, procesul cronic este reprezentat fie de o carie dentară, care are nevoie de luni sau chiar ani să se formeze, sau o pungă parodontală. Aceasta punga are nevoie de mult timp pentru a acționa asupra dintelui și a produce această durere de dinți “de la curent”. Durerea dentara poate fi prezentată ca fiind insuportabilă de către pacienți. Uneori nu cedeaza nici măcar la analgezice antiinflamatoare: ibuprofen, ketonal, ketorol etc.

Durerea dentara de dinți îmbrăcați

O altă cauză a durerii de dinți pulpare poate fi durerea apărută pe sub lucrările dentare. Mai multe despre dintii imbracati puteti citi aici https://alveolo.ro/coroana-dentara-ceramica-din-portelan/     Acești dinți pot să doară, de ce? Ca un dinte să poată fi îmbrăcat acesta trebuie șlefuit. Șlefuit presupunând subțierea acestuia, pentru a îl aduce din forma pe care o are la o formă tronconică. Dintele are în centrul lui pulpa dentară, iar în momentul șlefuirii această pulpă dentară (nervul) poate să fie afectat- asta în situația în care medicul nu a făcut extirparea pulpei anterior de a șlefui. Nefăcând aceasta extirpare și cimentând lucrarea peste o pulpa dentară afectată poate da dureri de dinți sub lucrări. Nu este neapărat necesar a se face extirparea nervului înainte de șlefuire, este chiar de preferat să se lase pe loc pulpa dentară atâta timp cât este sănătoasă.

Durerea dentara din cauza tratamentului de canal incomplet

O altă cauză pentru care poate să apară durerea la dinții îmbrăcați este determinata de extirparea pulpei dentare. Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) nu este făcut corect. Adică este o obturație de canal incompletă cu un tratament de canal făcut fără a respecta regulile esențiale de antisepsie. Sau tratament de canal fără a respecta cu strictețe una din diferitele tehnici de obturație de canal recunoscute ca fiind una care dă rezultate pe termen lung.

Cariile si durerea dentara

Durerea dentara poate să fie dată de procesele carioase care pot apărea sub lucrare, de a lungul timpului. Atunci când se fac lucrări dentare există anumite zone din lucrare care se igienizează mai greu. Dacă pacientul nu folosește instrumente adiționale de igienizare față de periuța dentară cum ar fi ață dentară, dușul bucal, apa de gură etc. există mari șanse ca dinții de sub lucrări să fie afectați de carie, carie ce poate să afecteze pulpa dentară și de aici să apară durerea de dinți.

Durerea de ureche și dinții au legătură. De cele mai multe ori urechea doare atunci când dintele are un proces carios cronic. Atunci când într-o durere de ureche consultul ORL este neconcludent, cea mai probabilă cauză este dentară. In acest caz în care se recomandă consult stomatologic.

Durea de dinți poate fi legată și de gingii. Pacientul este unul care are o igienă dentară bună. Adică se spală pe dinți de 2 ori pe zi, folosește ață dentară, iar pentru câteva zile-săptămâni nu mai respectă aceaste proceduri de igienă. Acestuia îi pot apărea și dureri de gingii. Dureri care pot fi așa de supărătoare încât pacientul poate crede că sunt dureri de cauză dentară. În urma unui diagnostic corect aceste dureri pot fi îndepărtate prin igienizarea riguroasă a locului.

Dureri de dinți provocate de boala parodontală pot să apară la pacienții care stiu că suferă de această boală și nu mai apelează la serviciile dentistului o perioadă mai lungă de timp. Datorita acumulării tartrului și mai ales datorita cronicizării unor pungi parodontale pot da naștere unor leziuni pulpare ireversibile.

Dureri de dinți sub obturații coronare mai vechi.

Sub o obturație coronară (plombă) mai veche pot apărea dureri în mai multe situații:

  • medicul a curățat bine procesul carios, a reconstituit corect coronar dintele, acesta din urmă poate face ori necroză, ori pulpită dentară;
  • medicul nu curăță corect procesul carios drept urmare sub obturație rămâne dinte cariat și în timp această carie avansează către nerv ducând la inflamarea acetuia;
  • medicul curăță bine procesul carios, reconstituie bine coroana dintelui, dar pacientul nu are o igienă corespunzătoare. Ce urmeaza este ca dintele se cariază la interfața obturație coronară-dinte. Aceasta carie va avansa încet, dar sigur către pulpa dentară;
  • medicul prepară corect cavitatea carioasă, dar când reconstituie dintele coronar acesta nu este atent în refacerea corectă a coroanei dentare. Adică în limitele anatomice ale coroanei dentare. Determinând apariția anumitor praguri retentive, zone de acumulare a resturilor alimentare.

Ținând cont de multitudinea cauzelor ce pot determina apariția durerilor de dinți este foarte important ca pacientul să meargă la un medic specialist pentru un diagnostic corect.